5 redenen waarom buiten spelen belangrijk is!

Stampen in de plassen, soep maken van modder en boompje klimmen. Volgens diverse onderzoeken is het allemaal goed voor de ontwikkeling van je kind. Maar waarom is dat buitenspelen zo belangrijk?

1. Betere motoriek

Vanaf het moment dat kinderen kunnen lopen, willen ze overal op klimmen en klauteren. En als ze ouder worden dan is er niets spannender dan hutten bouwen en met vriendjes buiten verstoppertje spelen. Dit zijn allemaal handelingen die goed zijn voor de motorische ontwikkeling van je kind. Op deze manier ontwikkelen ze lichamelijke behendigheid en spieren. Daarnaast trainen ze spelenderwijs hun coördinatie, evenwicht, reactie- en uithoudingsvermogen, waardoor de kans op ongevallen kleiner wordt.

2. Verhoogde weerstand

Als je kind buiten speelt, maakt hij door het zonlicht meer vitamine D aan. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze buitenspelen.

3. Vriendjes maken

Buitenspelen betekent andere kinderen ontmoeten. Er vindt interactie met leeftijdsgenootjes plaats en dit zorgt voor verschillende leersituaties. Door samen te spelen, rekening met elkaar te houden en op je beurt te wachten, traint je kind zijn sociale vaardigheden. Samen met leeftijdsgenootjes bedenken ze allerlei activiteiten. Buiten is er minder controle en bepaalt je kind vaker zelf wat hij doet. Het maken van vrienden en samen zijn met vrienden is dan ook een van de redenen waarom kinderen graag buitenspelen.

4. Meer zelfvertrouwen

Naar de top van het speelrek klimmen, op de rand van de zandbak balanceren of een hut van takken bouwen. Buiten zijn er veel meer uitdagingen dan binnen. In een omgeving waar van alles gebeurt, onderneemt je kind zelf dingen en verlegt zijn grenzen. Als hij voor het eerst van de hoge glijbaan af gaat of in een boom klimt, geeft dat een gevoel van overwinning. Zo’n ervaring geeft zelfvertrouwen. Hierdoor voelen kinderen zich zekerder.

5. Besef van de natuur

Laat je kind kennismaken met de natuur. Hierdoor ziet hij het belang ervan in. Buiten ervaren kinderen de ruimte, planten, dieren, het weer, het licht, het geluid en de grond veel beter dan binnen. Daarnaast vinden kinderen buiten overal mooie dingen om te verzamelen, te bekijken en mee te spelen. Ze zien vogels in de lucht, een blaadje met een bijzondere vorm, een spinnenweb in de heg of een klein kriebelbeestje aan de voet van een boomstam. Zo levert elk seizoen nieuwe ervaringen op en leren kinderen steeds meer.

Meer positieve effecten van buitenspelen

  • Je kind raakt buiten meer zijn energie kwijt dan binnen: klimmen, rennen, springen en lawaai maken.
  • Op een natuurrijke locatie spelen, is vaak goed voor de concentratie, zeker als je veel binnen bent gedurende een dag.
  • Kinderen hebben het nodig om af en toe stoom af te blazen en dat gebeurt door buiten vrij te spelen.
  • Buiten zijn bevordert een goede nachtrust van je kind.
  • Door met natuurlijke materialen te spelen, wordt de creativiteit van kinderen uitgedaagd.